Flaska vesipullot saapuivat! Vesi ja sen merkitys hyvinvointiin?

23.08.2019

Kehonhuolto ja hyvinvointi ovat laajoja kokonaisuuksia, joita voidan käsitellä useista eri näkökulmista. Jokainen meistä on yksilö ja kehomme toimivat eri tavalla eri tilanteissa. Tässä kirjoituksessa kerron lyhyesti uusista Flaska vesipulloista ja veden merkityksestä yleiseen hyvinvointiin. Hierojalla käydessäsi saatat usein kuulla hoidon jälkeen kehotuksen  "Juo vettä", tälle on myös syynsä. Ensimmäinen osio tekstistä käsittelee Flaskoja ja toisessa osiossa keskitymme veden vaikutuksiin kehonhuollon ja hyvinvoinnin näkökulmasta. Suositeltavaa on tutustua molempiin osioihin, jolloin kokonaisuus täydentyy:)

Flaska vesipullo valikoimaa
Flaska vesipullo valikoimaa

Flaska vesipullot

Flaska vesipullot saapuivat tänään myymälään ja Kehonhuoltopiste Rennoxi on tuotteiden virallinen jälleenmyyjä! Myymälävalikoima on vaihteleva ja tarjolla on kokoja 0.3l - 1l välillä, halutessasi saamme tilattua juuri sinua kiinnostavat pullot. Vesipulloja on tarjolla useilla eri kuorilla ja näin ne soveltuvat useisiin käyttötarkoituksiin. 

 -Flaska vesipullot ovat laadukkaita Sloveniassa valmistettuja lasipulloja, jotka auttavat sinua pitämään huolta terveydestäsi ja ympäristöstä.

-Lasipullosa on veden laatua parantava strukturointipminaisuus, joka on toteutettu TPS menetelmällä.

- Tyylikkäät suojakuoret estävät pulloa rikkoutumasta ja pitävät veden viileänä pidempään.

- Muutokset veden värähtelyssä alkavat välittömästi, kun vesi laitetaan Flaskaan. Vaikutus on täydeliinen jo viiden minuutin kuluttua!

- Soveltuvat useisiin käyttötarkoituksiin esimerkiksi aktiiviseen elämään, arkeen, kotiin, töihin, urheiluun tai lahjaksi. Tyylikäs ja ekologinen vesipullo aina mukanasi sopivassa koossa!

- Omien kokemuksien mukaan myös veden "maku on parempi a puhtaampi".

Alla vielä lyhyt kirjoitelma mitä veden strukturoinnilla tarkoitetaan:

Matkalla vesilähteestä vesipisteeseen, vesi kulkee pitkiä suoria putkia pitkin, jotka on valmistettu erilaisista materiaaleista, kuten lyijystä, asbestista, muovista, kuparista, jne. Putket eivät vastaa veden luonnollista ympäristöä, sillä tavallisesti vesi virtaa kivien lomassa ja erityyppisten maakerrosten läpi.

Flaska-pulloissa veden värähtely muuttuu jälleen lähemmäs luonnossa esiintyvän veden värähtelyä. Prosessia kutsutaan veden strukturoimiseksi. Lasipullo käsitellään TPS-menetelmällä, joka kyllästää lasimassan sisältämän piioksidin erilaisilla luonnossa esiintyvillä värähtelyillä. Tämä värähtely vaikuttaa pullossa olevaan veteen.

Veden merkitys kehonhuoltoon ja hyvinvointiin? 

Vesi kuuluu ihmisen selviytymisen kannalta perus edellytyksiin ja sen vuoksi ajattelinkin kirjoittaa siitä lyhyesti. Asiat ovat varmasti monelle tuttua perustietoa, mutta oman työni näkökulmasta ajattelin avata asiaa hieman. Hierontahoidoissa kartoitetaan useasti ihmisen arkisia askareita ja elintapoja, joiden avulla voidaan löytää linkkejä ongelmiin ja vaivoihin. Syitä lihaksiston kireydelle, kiputiloille, päänsäryille, heikkoon olotilaan, huimaukseen ja esimerkiksi stressiin voi olla useita, voisiko nestevajaus ja epäsäännöllinen nesteytys olla yksi syy ongelmiin? Keskitytään tässä kirjoituksessa siis niin yksinkertaiseen asiaan kuin veteen. Siihen tylsään ja läpinäkyvään nesteeseen, joka on kuitenkin niin tärkeä.

Pyrin pitämään asiat yksinkertaisina ja listattuna, josta niitä on helppo hahmottaa.

- Ihmisen kehosta noin 50%-70% koostuu vedestä, tämäkin on sidonnainen ikään ja yksilöön. Keskimäärin kehosta noin 60% on vettä.

- Jokainen kehosi solu vaatii vettä toimiakseen. jos kehossasi ei ole tarpeeksi vettä eivät solusi pysty toimimaan niille toivotulla tavalla. Kaikki elimistön tärkeät reaktiot tapahtuvat vesiliuoksessa. 

- Veden tehtäviin kuuluvat esimerkiksi elimistön lämpötilan säätely ja kudosten suojaaminen. Vesi osallistuu myös ravintoaineiden ja hapen kuljetukseen kehossa. Veden avulla myös kuona-aineet liikkuvat ja poistuvat kehosta.

- Vesi ei sisällä energiaa, joten se on terveellinen janojuoma

Nyt meillä on peruskäsitys veden roolista kehossa ja kuinka laaja yhtälö on kyseessä. Perustiedot kun ovat selvillä päästäänkin asiaan, miksi hierojat useasti kyselevät asiakkaan nesteytyksestä ja kehottavat nauttimaan vettä hoidon jälkeen. Kehonhuollollisesti ja hyvinvoinnin kannalta kannattaa miettiä asiaa myös omalla kohdallasi

Ovatko seuraavat oireet ja vaivat tuttuja arjessa, liikunnassa hyvinvoinnissa tai palautumisessa? Tiesitkö janon tunteen iskeneen vasta nestetason laskettua? Kuulostavatko oireina janon tunne, väsymys, heikotus, päänsärky, tukkoinen olotila, kuiva iho ja krampit tutuilta?

- Elimistö kuluttaa vettä perustoiminnoilla noin 2.5-3 litraa päivässä, janon yllättäessä elimistössä on jo noin 0.8%-2% nestevajaus kehon painosta.

-Nestevajeen huomaa nopeimmin väsymyksenä, janona, virtsan tummana värinä, päänsärkynä ja heikotuksena. 

 Jokainen tietää varmaan sen tunteen kun klo:19 mietit miksi olo on hieman nuutunut, kuiva ja heikko? Tämän jälkeen on hyvä kysyä mitä olen tänään syönyt ja juonut. Usealle voi tulla mieleen työpäivän kiireet ja useampi kuppi kahvia. Hmmm...

- Kuivumista ja nestevajetta voivat lisätä esimerkiksi jotkut sairaudet, lääkkeet, alkoholi, kahvi ja tee. Alkoholin, kahvin ja teen saralla olisi rinnalla hyvä nauttia lasillinen vettä tasapainon ylläpitämiseksi.

-  Rasvakudoksen määrä myös vähentää veden määrää kehossa, koska rasvakudoksessa vettä on vain vähän

- Vettä olisi hyvä juoda pitkin päivää ja erityisesti aterioiden välilllä. Runsas vesi aterioilla saattaa laimentaa ruuansulatusentsyymejä ja hankaloittaa ruuan pilkkoutumista.

- Suosittelenkin ottamaan esimerkiksi työpisteelle vesipullon mukaan, joka läsnäolollaan muistuttaa veden juonnista päivän aikana. Muistathan saavasi nesteytystä myös ravinnosta.

-  Vettä ei kuitenkaan tule nauttia liikaa, tällöin elimistö ei myöskään enää toimi toivotulla tavalla. Viimevuosina onkin lehdistä saanut lukea vesimyrkytys oireista, kun ihmiset ovat hamstranneet vettä kohtuuttomasti.

Nyt olemme käsittelleet oireita mitä nestevajaus voi aiheuttaa, mistä se voi johtua ja mikä on normaalia ja suositeltavaa vedenkäyttöä päivisin. Keskitytään lopussa vielä nesteytykseen hieman urheilun ja kropan osalta.

- Faskia sanana on nykyisin pinnalla hoitomuodoissa ja on myöskin hyvin mielenkiintoinen kokonaisuus kehossa. Faskioista ja niihin liittyvistä asioista en käy tässä postaukseesa enempää puhumaan, mutta pieni lainaus FasciaMethod kirjasta. Faskia lyhyesti - Koko kehon kattava kolmiulotteinen sidekudosverkosto, joka on tärkeässä roolissa liikuvuuden ja hyvinvoinnin osalta

Faskiakerrosten välinen liukuminen perustuu faskian nesteytymiseen eli veden ja hyaluronihapon muodostamaan liukasteaineeseen, joka estää faskiakerroksia liimataumusta toisiinsa. Nesteytyminen faskioissa tapahtuu tässä ja nyt eli heti kun ihminen lähtee liikkeelle.

- Nykyisin useat puhuvat faskioista tai lihaskalvoista vaikka et tietäisi näistä enempää muista tämä, veden juonnilla pystyt edistämään näiden toimivuutta ja joustavuutta. Faskioiden hyvinvoinnilla on suuri vaikutus kehosi hyvinvointiin.

- Fyysinen suorituskyky heikkenee noin 2% prosentin nestevajeessa selvästi. 

- Urheilijan kannalta on olennaista muistaa juoda riittävästi koko päivän aikana. Kun näin tekee, liikunnan aikana tarvitsee juoda huomattavasti vähemmän. Jos nestetasapainosta on huolehdittu hyvin, alle tunnin harjoituksissa ei ole edes välttämätöntä juoda. Tässäkin on hyvä huomioida onko kyseessä matalaenerginen vai raskaasti kuluttava harjoitus.

- Nesteytys jää päivän mittaan usein hieman vajaaksi, silloin harjoituksissa on huolehdittava riittävästä juomisesta, koska nestevaje heikentää jaksamista ja keskittymistä vaativia suorituksia sekä altistaa urheiluvammoille..

- Suuren energiankulutuksen harjoituksissa on suotavaa nauttia veden lisäksi hiilihydraattipitoista urheilujuomaa. Näin saadaan tehostettua energiataspja ja nesteen imeytymistä.

- Hieronta kiihdyttää aineenvaihduntaa ja lisää imunestekiertoa. Veden juominen on tärkeää, jotta kuona-aineet huuhtoutuvat pois kehosta. Vedenjuonnin unohtuminen hieronnan jälkeen saattaa aiheuttaa päänsärkyä tai heikotusta.

- Loppuun vielä pieni lainaus Terveyden ja hvyinvoinnin laitoksen sivuilta:

Vesi on välttämätön elämälle, ja käyttämämme veden laatu vaikuttaa suoraan terveyteen. Veden hyvä laatu ja sen ylläpitäminen edellyttävät oikeanlaista osaamista veden tuottamisessa, jakamisessa ja käyttämisessä sekä yhteistyötä eri tahojen kanssa. Veden laatu voi huonontua muun muassa sen kemiallisen käsittelyn, verkostossa viipymisen tai vesijärjestelmän rakenteellisten tai käytön ongelmien vuoksi. Tutkimuksella tuotetaan lisää tietoa veden laatuun yhä liittyvistä ongelmista ja niiden ratkaisuista. 

Näin saimme käsiteltyä tämän läpinäkyvän nesteen yksinkertaisuudessaan ja kuinka se voi vaikuttaa kehoon ja hyvinvointiin. Flaskat ovat esteettisesti mukavan näköisiä ja ekologisia vesipulloja, jotka sisältävät strukturointiominaisuuden. Flaskat ovat yksi useista vesipullo vaihtoehdoista, mutta muista tärkeimpänä oikeanlainen nesteytys ja sen vaikutus kehoosi. Teksti on kirjoitettu omien havaintojen ja opiskeltujen tietojen pohjalta. Kirjoituksen tarkoituksena on antaa pieniä ideoita ja ajatuksia oman hyvinvoinnin edistämiseksi. En sano säännöllisen vedenjuonnin poistavan kaikkia ongelmia kehosta, mutta se voi edesauttaa hyvää oloa! Muistathan kokonaisvaltainen hyvinvointi syntyy levosta, liikunnasta, ravinnosta ja henkisestä energiasta. Ihminen on kokonaisuus ja yhden osa-alueen horjuessa kokonaisuus kärsii :) .

Muistathan ohjeiden ja suositusten olevan suuntaviivoja! Pienillä muutoksilla voi olla suuri muutos kokonaisuuteen:).

-Rennomman elämän puolesta - Niklas Petriläinen